sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Läpihuutojuttu... NOT!

Niin se liiallinen ylimielisyys sitten rankaistaan. Leon koe ei mennyt läpi, ei lähellekään. Kerrotaampa vaikka aluksi arvostelu ja sen jälkeen vuorossa kootut selitykset.

Etsintäsuunnitelma oli erinomainen. Suunnittelin kiertäväni alueen rajat ensin ja jos sillä ei kaikki löydy, katsotaan tilannetta siinä vaiheessa uudemman kerran. Lisähuomautuksissa sanotaan, että suunnitelma oli tehty hyvin ja ososuhteet huomioonottaen.

Ohjaajan toiminta on kohdassa hyvä. Itse tekeminen oli kuulemma ihan ok, mutta jännittäminen näkyi höpöttämisenä.

Koiran toiminnasta on senverran, että hallittavuus erinomainen. Muuten koiran toimintaa ei pahemmin pystynytkään arvostelemaan, koska koesuoritus jäi hyvin lyhyeksi. Lähdimme maastoon ja ensimmäinen etsittävä löytyi aikalailla heti. Leo pyöri maalimiehen ympärillä ja paiskasi maaten eri kohtiin. Kaikenlaista ähinää ja puhinaa kuului, mutta kunnon haukkua ei tullut ollenkaan. Päätin lopettaa kokeen sitten siihen. Testaaja sanoi, että jos olisin hyväksynyt tuon ilmaisun, koetta olisi ehkä voinut jatkaa ja katsoa, miten homma etenee. Itse en kuitenkaan halunnut jatkaa, koska oli selvää, että koira ei käyttäytynyt normaalisti.

Sitten tulee omaa arviointia. Leo on kerran harjoituksissa tehnyt samalla tavalla. Silloinkaan en oikein osannut sanoa, että miten tilanne erosi normaalista. Sama juttu nytkin. En osaa sanoa oikeastaan mitään yksittäistä isoa juttua, mikä selittäisi ilmaisuongelman. Oma jännittäminen oli varmasti yksi suurimmista syistä. Ehkä sekin, että maalimies löytyi niin läheltä ja minä pyörin muutaman metrin päässä. Yleensähän Leo irtoaa aika kauas maalimiehelle. Leon ei pitäisi kuitenkaan häiriintyä siitä, että olen lähellä, sitä on harjoiteltu. Väsymys saattoi myös vaikuttaa, koska koesuorituksemme oli yhden aikaan yöllä. En tiedä, onko sillä vaikutusta, että oltiin pimeässä metsässä. Talven lumitilanteesta johtuen talven aikana ei ole kovin paljon metsässä oltu. Ilmaisuaongelmaan lukuunottamatta homma sujui kuitenkin aika normaaliin tapaan. Hallintaosio meni tosiaan hyvin ja Leo lähti innokkaana maastoon. Maalimies nostettiin hyvin, eli ei juostu ohi. Leo pystyi syömään maalimiehellä annetun palkan, joten ei se ihan lukossa ollut. Nyt pitäisi jotenkin pystyä toistamaan samankaltainen tilanne ja katsoa, miten homma menee. Kokeen jälkeen laitoin Leon autoon ja otin saman maalimiehen vielä piiloon rakennuksen nurkalle. Ja yllättäen haukkuminen ei onnistunut sittenkään. En saanut Leksaa haukkumaan edes itselleni. Yritän tänään malttaa mieleni ja antaa Leksalle lepopäivän, eli en aio haukuttaa sitä tänään kotonakaan. Huomenna on treenit, joissa aion ottaa ilmaisuharjoituksia. Se olkoon teemana nyt jonkinaikaa. Ilmaisua erilaisilla alustoilla, erilaisilla maalimiehille. Löytöjä heti alueen alussa ja jollakin pitäisi saada itsensäkin jännittyneeksi.

Viimeyönä olin pettynyt koesuoritukseen, mutta nyt suurin pettymyksen tunne on jo ohi. Ainakin tiedämme, mitä pitää harjoitella. Näin se tosiaan kostautuu, kun on liian itsevarma. Olin kuvitellut, että koe tulisi menemään läpi heittämällä, mutta totuus olikin jotain muuta. Taisin mainostaa etukäteen sitäkin, että koe ei jännitä juuri yhtään. Sekin osoittautui vääräksi väitteeksi. Omaa vuoroa odottaessa täpisin ja touhasin aika tavalla. Mitenkähän sitä saisi viikkotreeneihin kokeenomaisen jännityksen päälle, että Leonkin tottuisi siihen? Tai miten saisin oman koejännityksen vähenemään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti