maanantai 21. toukokuuta 2012

"Harmi!"

Leolla piti olla viimeviikon maanantaina Pelastuskoiraliiton hakukoe. Kyseessä oli peruskokeen päiväosuus. Koe siirrettiin viikolla eteenpäin testaajan sairastumisen vuoksi, elikkäs koe oli tänään. Hylsy tuli hieman harmittavasta syystä.



Kertomus kokonaisuudessaan menee seuraavasti: Alue oli selkeä ja tuulen suunta samoin. Tein arvostelulomakkeen mukaan erinomaisen etsintäsuunnitelman ("Tuki hyvin koiraa"), myös hallittavuusosio meni erinomaisesti. Ensimmäinen maalimies löytyi noin kolmen minuutin kuluttua aloittamisesta ja ilmaisusta arvosana erinomainen. Homma jatkui ja seuraavakin etsittävä löytyi taas kolmen minuutin kulutta ja ilmaisu oli taas erinomaista. Jatkoimme alueen läpikäyntiä. Minuutin - parin päästä Leo ulvahti melko äänekkäästi ja pysähdyin kuuntelemaan, että kuuluuko vielä jotain muuta. Kun ei kuulunut, kutsuin koiran luokseni ja tutkin koko koiran läpi. Leo ei ontunut, eikä aristanut mitään kohtaa, eikä vertakaan näkynyt missään. Jatkoin alueen läpikäymistä ja tarkkailin koiraa samalla. Leo pysytteli nyt lähempänä kuin alussa, mutta muuten se tuntui liikkuvan ihan hyvin. Vähän ajan kuluttua se haukahtikin pari kertaa ja nostin käteni merkiksi maalimiehen ilmaisemisesta. Mutta sen parin haukun jälkeen tulikin tauko ja näin, että Leo lähti uudelleen liikkeelle. Se kävi pienen kierroksen ja palasi samaan paikkaan ja haukahteli uudelleen tosi katkonaisesti. Sanoin testaajalla, että koira vaikuttaa ihmeelliseltä, mutta se ei ole vielä tähän mennessä ikinä tehnyt virheilmaisua. Olihan siellä maalimies, mutta haukkuminen oli Leoksi tosi huonoa. Maalimies sitten kertoi, että Leo oli ollut tulossa hänen luokseen jo jossain tosi lähellä, kun ulvahdus kuului. Kun Leo sitten tuli paikalle, se ei ollut ontunut, mutta ei myöskään haukkunut. Siinä vaiheessa minäkin ilmeisesti kutsuin Leksaa ja koira jätti maalimiehen. Kokeen tulos oli siis hylätty.

Muuten saimme hyvät arvosanat ja kommentit kokeesta. Testaajan mukaan koira liikkuu kaukana, mutta on hallinnassa. Muutenkin testaaja oli sitä mieltä, että koe meni tosi hyvin ja oli harmillista, että tällainen loukkaantuminen sattui kokeessa (tai yleensä ollenkaan). Viimeisenä lomakkeessa lukee isolla, että "Harmi!". Kyllähän itseäkin harmittaa, mutta onneksi koira vaikuttaa olevan kunnossa. Olen ihan tyytyväinen siihen, että Leo kuitenkin meni maalimiehelle uudelleen ja ilmaisi edes jotenkuten.

Olen aikalailla tyytyväinen suoritukseen. Tuollaiselle loukkaantumiselle ei vaan voi mitään. Leksassa on kuitenkin paimenkoiran herkkyyttä ja se reagoi kaikenlaiseen kipuun melko voimakkaasti. Arvoitukseksi se nyt jää, että mitä siellä metsässä tapahtui. Tutkin kaikki tassut ja rintakehän vielä kotonakin tarkasti läpi, mutta en löytänyt mitään aristavaa kohtaa. Toinen takajalka tuntui ehkä vähän jäykältä, joten ehkä Leo loukkasi sen jollakin tavalla. Täytyy nyt tarkkailla sitä muutama päivä, että ilmaantuuko jotain kremppaa pienellä viiveellä. Toivottavasti ulvahdus johtui enemmän säikähtämisestä, eikä mitää vakavaa ilmaannu. Leo on tosiaan herkkä ja reagoi kipuun sun muuhun aika voimakkaasti, mutta osaa se myös dramatisoida tapahtumia.

Nyt on sitten takana kaksi vähän niin kuin epäonnistunutta treeniä. Jos Leo on kunnossa, teen sille tällä viikolla vielä jonkinlaisen palauttavan treenin. Pari - kolme helppoa maalimiestä ja nopeaa löytöä. Ehkä melko lyhyet ilmaisut tai jopa suorapalkkaa ainakin jollain maalimiehellä. Ehkä menen yrittämään koettakin uudelleen melko pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti