keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Joulutauko ohi

Harrastusten joulutauko on nyt sitten virallisesti ohi. Pelastuskoira- ja tokotreenit pyörähtivät käyntiin ja kyllä tauon jälkeen treenaaminen olikin kivaa! Koirilla näytti olevan myös virtaa vaikka muille jakaa. Vaikka melkein ainahan niillä on...

Tokossa tein Leon kanssa seuraamisia, merkkiä ja paikkamakuuta. Niin joo, pari kertaa otettiin muistutuksena myös hyppyä. Seuraamista teen Leon kanssa oikeastaan joka kerta, vähän vaan eri juttuja kullakin kerralla. Ja sillä ajatuksella, että seuraamisessa on oltava oikea vire, tehtiin minkälaista kuviota tahansa. Nykyään vire pysyy kyllä oikeastaan aina. Toki treeneissä palkka on aina vähintäänkin taskussa ja Leo tietää sen. Tuntuu kuitenkin, että edistystä on tapahtunut. Merkkiä (eli siis sitä EVL:n ohjatun noudon ja ruudun merkkiä) olen opettanut uutena juttuna Leksalle. Jos lähettelen Leoa samalla merkille eri suunnista, niin homma sujuu. Sen vuoksi luulin vähän aikaa, että Leksa on jo tajunnut jutun. Mutta ei sittenkään, Kun merkkiä siirretään tai lähetän Leksan eri tötsälle, niin se ei ümmarra. Vähän sama juttu kun ruudunkin kanssa. Jos käyn ensin näyttämässä, että "näetkö, tämä tässä", niin se onnistuu. Tai sitten toisella kerralla, kunhan Leo on ensin löytänyt sen halutun kohdan. Eli jotakin se ei nyt noissa tiettyyn paikkaan lähettämisissä ymmärrä. En kyllä tiedä, mikä se juttu on ja miten se korjataan. Yritin ennen ensimmäistä lähetystä kyllä kertoa, mihin sen haluan ja jopa viisoa oikeaan suuntaan. Lähetänkin vasta sitten, kun Leo näyttäisi katsovan oikeaan suuntaan. Mutta ei, ensimmäinen lähetys menee melkein aina mönkään. Kai sitä täytyy vaan tehdä vielä vähän helpotettuja treenejä sillä tavalla, että käyn tai apuohjaaja käy näyttämässä ensin, mihin minä haluan Leksan menevän. Olen todennäköisesti vaikeuttanut harjoituksia vaan liian nopeasti?



Paikkamakuut ovat edelleen vähän rauhattomia. Välillä Leo on rauhaton vain aluksi, mutta rahoittuu sitten ja makaa sen jälkeen ihan rauhassa. Joskus taas alku menee hyvin, että Leo kyllästyy jossain siinä 1,5 minuutin kohdalla ja venkoilee vähän aikaa. Makaa kuitenkin silloin yleensä loppupätkän aika rauhassa. Sillä ei tunnu olevan merkitystä, että olenko näkyvillä vai piilossa. Jos puutun venkoiluun (yleensä kieltämällä), niin Leo yleensä lopettaa haistelun/pään kääntelyn tai mitä se sitten olikin tekemässä. Seuraavalla kerralla aiomme kokeilla sellaista, että liikkeenohjaaja huomauttaa Leksalle venkoilusta. Jos se vaikka tulisi siihen tulokseen, että kuka tahansa voi huomauttaa haistelusta, niin täytyy olla skarppina riippumatta siitä, missä minä olen. Toinen ratkaisu olisi varmaan edelleenkin se leuka maassa makaaminen, jonka opettaminen jäi silloin joskus kesken hyvän alun jälkeen. Jotenkin kai tuli jotain muita opetettavia asioita ja tämä pääsi unohtumaan. Pitäisi vaan jatkaa sitäkin.

Hakutreeneissä tein nyt ensimmäisellä kerralla pistoja sekä Viivin että Leon kanssa. Viivi-vinkulaisen treenin tavoitteena oli ihan vaan motivaatio. Tehtiin pistot "haamuina" (eli etsittävä tulee esiin piilosta ja heiluttelee käsiään niin, että koira näkee hänet. Sitten etsittävä menee takaisin piiloon. Sen jälkeen koira päästetään juoksemaan piilolle) ja Viivi juoksi niin kovaa kuin kintuistaan pääsi. Jopa niin, että ensimmäisellä pistolla se kompastui johonkin kuoppaan, meni kuperkeikan ja jatkoi sen jälkeen juoksua. Viivillä oli hauskaa, joten treenin tavoite taisi toteutua.



Leon kanssa pureuduttiin siihen tökkimisongelmaan. Maalimiehet ohjeistettiin, että jos Leo yrittää tökkiä, sitä kielletään. Palkka annetaan, kun Leo haukkuu hyvin ja sopivalla etäisyydellä. Otettiin tämä harjoitus pistoina vähän niin kun sen takia, että pistoja tehdessä Leo on enemmän kierroksilla ja silloin ongelma saadaan esiin ja päästää kertomaan, että tökkiminen ei ole ok. Ja homma toimi kuin junan vessa... siis siinä mielessä, että ongelma saatiin esiin ja siihen päästiin puuttumaan. Teimme neljä pistoa ja jokaisella kerralla Leo yritti tökkiä. Viimeisellä pistolla maalimies ehti kieltää ennen jokaista tökkäisyä, eikä Leo ehtinyt koskemaan maalia ollenkaan. Ja muutenkin tökkimisyrityksiä oli vähemmän. Treenipalautteessa maalimiehet olivat vähän sitä mieltä, että Leo ei töki mitenkään kovaa eikä aggressiivisesti, eikä siihen ehkä olisi pakko puuttua ollenkaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, ett puututaan nyt kerranki heti, eikä sitten vasta, kun asiasta on tullut jo ongelma. Eli tällä linjalla jatketaan. Palautteessa ehdotettiin myös suorapalkan kokeilemista. Laitan sen mietintään. Ehkä Leksaa voisi tosiaan välillä palkata ihan vaan siitä, että se pötkähtää makuulle oikealle etäisyydelle. Jos sitä nyt ehtii palkata siinä kohdassa, eli ennen haukun aloittamista. Mutta joo, jos joskus vuosi sitten oli ongelmia huonon ja ponnettoman ilmaisun kanssa, niin se asia on nähtävästi korjattu. Ja viety sitten tyypillisesti vähän yli sille toiselle puolelle. Kuvittelenko vaan, vai olenko oikeasti tosi huono näissä vireasioissa :D

Jees, mutta se treeneistä. Muuten ei ole tehty mitään kovin kummoista, tutustuttu vaan lisää lenkkimaastoihin. Nyt olen löytänyt jo muutaman semmosen aika hyvän peruslenkin ja sitten joitakin vaihtoehtoja pidemmille lenkeille. Viivi se ei arvosta oikein remmilenkkejä tai sitten remmikävely (ja valjaat ehkä?) sattuvat sitä johonkin paikkaan. Perjantaina kaikki koirat taas hierotaan, joten katsotaan tuoko se helpostusta tuohon Viivin käytökseen. Se on ollut nyt varmaan jo ainakin reilun viikon ihan kärttyinen ja jotenkin haluton lähtemään lenkille. Ruoka kuitenkin maistuu jo toisesta päästä tulee normaalia tavaraa, joten en ole ollut mitenkään erityisen huolestunut. Mutta jos hieronnassakaa ei löydy mitään erityistä syytä Viivin käytökselle, niin täytyneet mennä vähän tarkempiin tutkimuksiin. Pääsääntöisesti kuitenkin valtakunnassa kaikki hyvin. Naapurin mukaan haukkumistakaan ei ole ollut ainakaan häiritsevässä määrin, joitakin satunnaisia haukahduksia ainoastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti