keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kokeneemmilta oppia

Viikonlopun ohjelma oli tällä kertaa pelastuskoirakoulusta Vaasassa. Kouluttajina olivat kokeneet pelastuskoiraihmiset Virpi Nieminen ja Nina Pulli. Itselläni ei ollut koiraa mukana, olin vaan kuunteluoppilaana ja maalimieheilemässä. Jossain vaiheessa harmittelin, että en tullut ilmoittaneeksi Leksaa tänne mukaan. Nythän se ei olisi kuitenkaan päässyt mukaan tassuhaavan vuoksi, eli eipä sitten harmittanut enää.




Kurssi alkoi luennolla. Ainakin tässä vaiheessa tuntuu, että en saanut luennolla mitään suurempaa ahaa-elämystä. Jos päätän opettaa Leksalle kuitenkin jossain vaiheessa risteilyä, niin siihen kyllä sain useammankin erilaisen opetustavan tietooni. Ehkä tämän kurssin jutut olivat enemmän sellaisia, joista minulle voi olla apua kouluttajana, mutta oman koirani eteenpäin viemiseen en saanut juurikaan eväitä. Kuitenkin sain jotain sellaisia ajatuksia, joita voisin hyödyntää joskus tulevaisuudessa uuden pennun kanssa.

Käytännön harjoituksissa tehtiin varsinkin ensimmäisenä päivänä melko "kokeenomaisia" harjoituksia. Eli keskilinja ja maalimiehet n. 50 metrin päähän siitä. Olisiko sitten niin, että kurssin koirakot olivat sellaisia etukäteen pyytäneet? Ja/tai kouluttajat halusivat nähdä, missä vaiheessa mikäkin koirakko on. Lauantain treenien perusteella kouluttajat joka tapauksessa suunnittelivat jokaiselle koirakolle sunnuntain harjoitukset sen mukaan, missä kenelläkin oli eniten kehitettävää.




Sunnuntain harjoitusten perusteella itselleni jäi mieleen päällimmäsenä se, että perusteet on tehtävä jokaisen koiran kohdalla aina kunnolla. Jokaiselle koiralle pitäisi löytää se palkka, joka juuri sille koiralle parhaiten toimii. Kun palkkaus on kunnossa, niin koira on motivoitunut menemään maalimiehelle. Ja sillä mennäänkin jo aika pitkälle. Toinen juttu, joka pitää olla kunnossa, on se hallinta. Palveluskoiraliiton kokeissa sen merkitys on suurempi kuin Pelastuskoiraliiton, mutta jokaiselle pelastuskoiralle se on joka tapauksessa tärkeää tositilanteessa. Ei sen koiran tarvitse osata näyttäviä tottelevaisuusliikkeitä, mutta kun koira on hallinnassa, sen kanssa voi keskittyä siihen etsimiseen sen sijaan, että täytyy miettiä, pysyykö koira mukana tai siinä kohdassa, mihin se on käsketty. Se on sitten jokaisen koiran ja jokaisen ohjaajan yksilökohtainen juttu, että miten paljon palkkauksen ja motivointiin pitää panostaa ja miten paljon hallintaan. Nina kuitenkin painotti sitä monta kertaa, että riittävä hallinta on reilumpaa koiraakin kohtaan, kun se tietää tarkasti, mitä siltä halutaan. Silloin koirakin voi keskittyä tekemään parhaansa, kun sen ei tarvitse miettiä, mitä sen täytyy tehdä. Ja hallinta ei todellakaan laske koiran motivaatiota, jos palkkaus/motivaatio on kunnossa ja hallinta tehdään oikein. Jälleen kerran puhuttiin siitä minulle tutusta aiheesta, eli koiraa pitää komentaa tiukasti ja päättäväisesti, mutta ei saa suuttua. Ihan kiva kuitenkin huomata, että en ole ainut koiraharrastaja, jolla on tämän asian kanssa ongelmia.

Kurssilla keskityttiin aika paljon pelastuskoirakokeiden suorittamiseen ja mitä koirakolta vaaditaan kokeiden läpäisemiseen. Jonkin verran käytiin teoriassa läpi niitäkin asioita, mitä pelastuskoirakolta vaaditaan tositehtävissä. Itse olisin kaivannut enemmän niitä käytännön juttuja. Voi tietysti olla, että kurssin koirakot ovat etukäteen ilmoittaneet, että haluavat enemmän apua kokeisiin liittyviin asioihin. Ja ymmärtääkseni suurin osa osallistuneista olikin juuri kokeeseen menossa. Itse en kuitenkaan saanut tästä irti ihan sitä mitä olin etukäteen ajatellut. Kurssi ei kuitenkaan missään nimessä ollut "turha", ainahan sitä jotain oppii. Ja voihan se taas olla, että kun nämä asiat jonkin aikaa muhivat päässäni, niin hoksaankin jotain, mitä en vielä ole päässäni osannut yhdistellä. Kirjoitinkin tästä oman pääkoppani hitaudesta jokin aika sitten. Kouluttajat olivat joka tapauksessa huomattavan kokeneita ja osasivat lukea erilaisia koiria hyvin. Yhden treenin perusteella he pystyivät jo aika hyvin antamaan juuri sille koirakolle sopivia neuvoja. Koitin vähän kysellä neuvoja Leonkin ilmaisuongelmiin, mutta hankalahan se on koiraa näkemättä muodostaa käsitystä asiasta. Ehkä jatkan tällä jo aloittamallani tiellä, eli lisää kierroksia ilmaisuun.

Kurssin aikaan kotona zzZZZzZZ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti