tiistai 29. huhtikuuta 2014

Kaikenlaista intoilua :)

Olin viikonloppuna Ylöjärvellä Pelastuskoiraliiton Koiran käyttö etsinnässä -kurssilla. Kurssi on varmaankin tarkoitettu vähän aloittelevammille harrastajille, mutta koska en ole tuota kurssia käynyt, niin menin kuitenkin. Ja hyvä niin. Sain kurssilta itselleni ja Leolle uusia juttuja jälkitreeneihin ja oman yhdistyksen aloitteleville koirakoille myös pari treeni-ideaa. Jälleen kerran nämä kaikki asiat olivat sellaisia, jotka vähän niin kuin tiesinkin ennestään, mutta olin unohtanut tällaisten harjoitusten olemassaolon ja tarpeellisuuden. Tämä kevät on ollut itselläni keskimääräistä vilkkaampi kaikenmaailman kurssien ja leirien osalta. Sen myötä olen saanut kyllä uutta treeni-intoa roppakaupalla myös kouluttajan ominaisuudessa. Jo oli aikakin ;)

Kurssi pidettiin Villa Näsirinteessä ja täytyy sanoa, että olipa mahtava paikka! Kelitkin suosivat meitä, joten kurssi oli siltäkin osalta tosi onnistunut. Lauantaina oli aamupäivällä teoriaa ja iltapäiväksi mentiin maastoon treenaamaan koiria. Aluksi kaikille tehtiin reaktioharjoitus, jonka tunsin ennestään nimellä Sunnuntaikävely. Siinä on tarkoituksena, että koira saa ensimmäisestä maalimiehestä ilmavainulla hajun kuljettavalle polulle ja toisen maalimiehen koira löytää, kun se törmää maalimiehen jälkeen ja lähtee sitä seuraamaan. Olen tehnyt tätä perustreeniä ainakin Viivin kanssa joskus vuosia sitten ja muistelisin, että olen joskus teettänyt tämän harjoituksen myös jollain alkeiskurssilla. Mutta useampaan vuoteen tätä ei ole tehty. Nyt taas tehdään :)

Ruokasali


Toisena treeninä tehtiin muutamalle koirakolle jäljennostoharjoituksia ja jäljen ilmaisua. Jäljennostoja olen tehnyt aika paljonkin, mutta aika paljon vain tuota perustreeniä. Ajattelin siinä, että Leon kanssa olen vähän unohtanut tehdä vaikeampia jäljennostotreenejä, olen keskittynyt vähän liikaa vain sellaisiin jäljennostoihin, joita kokeessa tehdään. Sunnuntaina sain huomata myös käytännössä tämän asian... Jäljen ilmaisua olen miettinyt ja miettinyt, mutta en ole vaan saanut harjoiteltua sitä. Osaksi sen vuoksi, että minulla ei ollut ihan selkeää kuvaa, miten se tehdään oikein. No, nyt näin senkin käytännössä, joten nyt uskallan aloittaa nekin harjoitukset. Elikkäs JEE! Kaksi treeni-ideaa jälkeen liittyen ja lisäksi omalle ryhmälle yksi treeni-idea, jota ei ole hetkeen tehty. Hyvä saldo yhdelle viikonlopulle :)

Sunnuntaina Leo sai osallistua meidän ryhmästä isoon treeniin. Siihen oli valittu jokaisesta neljästä ryhmästä yksi koira. Leo oli meidän ryhmästä ainut koira, joka on jo hälyryhmässä, joten sillä perusteella valitsimme kokeneimman koiran. Meidän alueelta Leo löysi jäljen ja minä huomasin jopa, että jälki löytyi. Komensin Leon maahan ja kytkin liinaan. Vähän aikaa Leo haeskeli jälkeä, mutta lähti sitten aika päättäväisesti matkaan. Vähän se näytti epävarmalta välillä, mutta jatkoi kuitenkin eteenpäin. Aika pian Leon kuono nousi ja ajattelin, että taitaa olla esine ja sehän siellä. Esineellä kunnon palkkaus, koska siinä vaiheessa piti ilmoittaa esine myös johtoon (toki sen jälkikin oli aikaisemmin johtoon ilmoitettu). Kun se oli hoidettu, jatkoimme jälkeä vauhdikkaasti. Aika pian Leo aloitti pienen pyörimisen ja lähtikin takaisin sinne, mistä esine oli löydetty. Ihmettelin, että mistähän siinä on kyse ja pyysin suunnistajan viemään meidät takaisin sinne, missä pyöriminen alkoi. Leo jatkoi jäljestämistä, mutta oli jotenkin vähän epävarman oloinen. Ihmettelin asiaa, mutta jakoimme kuitenkin jäljestystä tielle saakka. Aika-ajoin Leo pyöri jäljellä hieman ja ihmettelin, että miksiköhän sillä tuntuu olevan vaikeuksia. Kuvittelin sen sitten johtuvan lämpimästä ja kuivasta säästä. Jälki meni välillä sellaisessa kuivahkossa heinikossa, joten ajattelin hieman epävarman jäljestämisen johtuvan siitä. Ihmettelin asiaa ääneenkin muille ryhmäläisille. Oma alueemme loppui siihen tielle ja saimme käskyn palata johtopaikalle ja tarkistaa samalla tienvarret. Pari kertaa Leo olisi lähtenyt metsään tieltäkin, mutta siinä oli muiden partioiden alueita ja he olivat kulkeneet vähän joka puolella. Johtopaikalle kuulimme sitten, että Leo oli nostanut ihan oikean jäljen ja kulkenut sen tarkasti koko matkan. Harmillista kyllä, olimme vaan menneet koko matkan takajälkeä. Että sehän selittääkin sen, että Leo olisi halunnut kääntyä pariinkin otteeseen ja miksi sen jäljestys oli vähän erikoisen tuntuista. Harmitti kyllä sen vuoksi, että omalla toiminnallani pakotin koiran toimimaan väärin :( Mutta toisaalta se ilahdutti vähän, että olin huomannut edes, että jäljestämisessä oli jotain outoa. Emme ole Leon kanssa olleet koskaan aikaisemmin takajäljellä, joten voin yrittää selitellä, että en tunnistanut, mistä "outous" johtui. Minulle ei tullut mieleenkään, että kyseessä voisi olla takajälki. Näin jälkeenpäin ajateltuna Leo yritti kyllä kertoa asiaan minulle monta kertaa. Jo siinä vaiheessa, kun Leo löysi jäljen ja käskin sen maahan, Leo oli jäljellä oikein päin.  Esineen jälkeen Leo suorastaan kääntyi jäljellä takaisin päin, mutta minähän vein sen fiksuna uudelleen siihen väärään suuntaan. Noh, nytpä tiedän, että näinkin voi käydä.



Maanantain otin lomaa, että ehdin huilata viikonlopun reissun jälkeen. Mutta ei kai sitä kokonaista päivää jaksa ihan vaan huilata ;) Aamukymmeneltä sovin parin koirakaverin kanssa treffit VAS:n hiekkakentälle ja treenailimme yhdessä vähän tottisjuttuja. Olen menossa Leon kanssa henkilöryhmään häiriökoiraksi PEHA- ja IPOR-kokeiden tottelevaisuusosioon. Harjoittelimme sitten kontaktinpitämistä, kun toinen koira pujottelee vierestä. Lisäksi teimme kaikenlaista henkilöryhmän pyörimistreeniä ja muuta sekavanoloista touhua. Lopuksi sitten BH-kokeen pätkiä niin, että yksi koira oli paikkamakuussa. Kun muut lähtivät, jäin kentälle höntsäilemään vähän Viivin kanssa. Se osaisi näköjään edelleen tokon alokasluokan liikkeet melko hyvin ainakin niin, että minulla on nameja kädessä. Ja tekemisessä on todellakin vauhtia ja intoa. Luoksetulossakin Viiviä seurasi vain pölypilvi, kun mummo juoksi täysiä. Voisikohan sen kanssa harkita tokoa eläkelajiksi, vai vieläkö Viivi haluaisi syödä kilpakumppanit :D Jos vaikka kävisi vaan epävirallisissa ja jättäisi aina paikkamakuun tekemättä. Tai jos ottaisi avustajan Viivin remmin päälle seisomaan varmuuden vuoksi... Pitäisiköhän tätä harkita oikein tosissaan? Vapiskaa kilpakumppanit, Viivi may be back!


En jaksanut selvittää, miten saan käännettyä videon oikein päin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti