tiistai 17. syyskuuta 2013

Leon iso treeni

Meillä on pelastuskoiratreeneissä jokaisella vuorollaan iso treeni. Leon treeniin tilasin 1,5 - 2 kilometrin jäljen viimeviikon maanantaina. Ja sitä sain, mitä tilasin. En vaan tiennyt tilausta tehdessä, että mitä tulin tilanneeksi...

Jälki oli aika tasan kaksi kilometriä pitkä, mutta jäljen ajamisen jälkeen matkamittari näytti meidän kulkeneen 2,5 kilometriä. Eli "hieman" harhauduttiin yhdessä kohdassa. Leo nosti ilmeisesti ilmasta jäljen toisen "lenkin" ja oikaisi sinne. Sitten se lähti takajäljelle ja löysi esineen, josta palkkasin. Siinä vaiheessa Leksa taisi itsekin huomata, että nyt ei mene homma ihan niin kuin pitäisi, mutta se ei osannut kääntyä oikeaan suuntaan. Siitä seurasi sitten melkoista pyörimistä ja hyörimistä, että löytäisimme takaisin jäljelle ja oikeaan suuntaan. Armottoman hyörinnän jälkeen löysimme takaisin jäljelle ja loppupätkä meni sitten taas jo ihan erinomaisesti. Alla kuva meidän jäljenajosta. Siitä ei sinäsä ihan selviä, missä se oikea jälki menee, mutta tuon yhden pyörimiskohdan siitä kyllä ymmärtää:


Treenistä opin, että Leo osaa näköjään jäljellä vaihtaa myös ilmavainuun. Olen siihen asiaan ihan tyytyväinen, koska pelastuskoiralle tärkeintä on, että etsittävä löytyisi nopeasti. Eli jokaista lenkkiä ja silmukkaa ei kannata jäljestää. Olen ollut siinä uskossa, että Leo ei kovin helposti nosta nenäänsä jäljellä, mutta kyllä se näköjään senkin voi jossain tilanteessa tehdä. Toinen (ei-niin-hyvä) juttu oli tuo takajälkihomma. Sitä Leo ei ole aikaisemmin tehnyt. Ehkä se sitten johtui siitä, että kun löysimme jäljelle, se haistoi lähellä olevan esineen ja meni sen vuoksi takajälkeä? Vaikea sanoa. Kolmanneksi opin, että Leo jaksaa todennäköisesti jäljestää pidempään kuin mitä minä jaksaisin sen perässä yhteen kyytiin kulkea. Tuolla jäljellä meni aikaa melkein 1,5 tuntia, eikä siinä pidetty juuri taukoja. Muutaman kerran juotin koiran pikaisesti. Ehkä noin pitkällä jäljellä kannattaisi pitää jonkinlainen pidempikin tauko, mutta sitä en ole koskaan tullut harjoitelleeksi. Ehkä kannattaisi ;) Taas pitää kysyä joltain kokeneemmalta, että miten tuollainen tauko kannattaisi toteuttaa, ennen kuin lähden itse kokeilemaan jotain ihan typerää.

Joka tapauksessa hyvä treeni meille. Paljon taas opin uutta jäljestämisestä. Siinä lajissa olen kyllä tosiaankin ihan keltanokka, vastahan olen sitä muutaman vuoden harrastellut. Ai mitenniin hidas oppimaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti