Haukkuilmaisu |
Ja sattui sitten niin kivasti, että Pelastuskoiraliitto järjesti joulukuun alkupuolella koulutuksen aiheesta "Käyttäytymisketjut ja sujuvuus". Koulutuksen tarkoitus oli perehdyttää käyttäytymisketjujen opettamiseen juurikin kertovan ja rullailmaisun vuoksi. Itse koulutuksessa käytiin teoriassa läpi ilmaisun opettamista, mutta käytännön harjoituksissa koirille opetettiin joku ihan muu käyttäytymisketju. Ikään kuin "turha" ketju, jota koira ei tule tarvitsemaan myöhemmin. 2 - 3 henkilön ryhmillä oli jokaisella oma koira opetettavanaan. Minulla oli pari, jonka oma koira oli meillä koulutettavana. Aluksi saimme jokainen ryhmä kaksi tuolia ja kymmenisen minuuttia aikaa miettiä, millaisen ketjun opetamme koiralle ja miten. Meillä oli koulutettavana melkoisen vilkas pyreneittenpaimenkoira, joten yritimme miettiä mahdollisimman tarkkaan, miten saamme sairaan nopean koiran oppimaan sen asian, mikä on tarkoituskin. Vilkkaan koiran kanssa on usein se ongelma, että se tekee niin monta asiaa ja niin nopeasti, että sille on hankala kertoa, mikä oli se asia, josta sitä palkattiin. Meillähän kävi sitten niin, että huolellisesta alkusuunnittelusta huolimatta muutimme suunnitelmaa matkan varrella. Yhtenä syynä koiran oma turvallisuus, koska kun tuolit olivat lähellä toisiaan ja vauhtia oli aika paljon, niin tuolit vähän lentelivät, samoin koira. Alussa käytimme jonkin verran aikaa siihen, että yritimme saada koiraa koskemaan kosketusalustaa molemmilla etutassuillaan. Ajatuksena oli, että siirtäisimme alustan sitten tuolille ja koira oppisi koskemaan tuolia kahdella etutassulla. Totesimme kuitenkin, että unohdetaan se alusta, koska siitä seurasi vain valtava määrä häsläämistä. Seuraava ongelma oli, että miten kerromme koiralle, että tuolia on tarkoitus koskea vain etutassuilla. Koska vaikka naksutin etutasuilla koskettamisesta, koko koira oli jo siinä vaiheesa ilmassa ja hyppäämässä tuolille kokonaan. Nameilla houkuttelemalla saimme kuitenkin loppuviimein tuolille vain koiran etuosan. "Temppujen" ketjuttamisessa on se idea, että ensin jokainen ketjun osa opetetaan erikseen ja sen jälkeen ketju opetetaan koiralle loppupäästä aloittaen. Tätä sanotaan takaperin ketjuttamiseksi.
Naksutin |
Melko huolellisella suunnittelulla ja kouluttajan pienellä avustuksella saimme opetettua koiralle vajaassa puolessa tunnissa seuraavan ketjun:
- Koira istuu käskystä ohjaajan viereen
- Luvan saatuaan koira menee koskettamaan ensimmäistä tuolia etutassuillaan
- Tuolin koskemisen jälkeen koira kiertää käskystä muovikartion
- Kiertämisen jälkeen koira menee koskemaan toista tuolia etutassuillaan
Ei ehkä kuulosta sinänsä kovin monimutkaiselta tai hohdokkaalta. Mutta ainakin minä olin meihin aika tyytyväinen, kun alkutilanne oli kuitenkin se, että koira lensi tuolille ja tuolista täytyi pitää kiinni, että koira ja tuoli eivät lennä pitkin hallia. Kartio kaatui lähes joka kerta, kun koira syöksyi kartion luokse. Saimme jopa sen onnistumaan, että koira teki muutamaan kertaan koko ketjun minun kanssani, vaikka sen omistaja oli vieressä. Tässä ajassa ei päästy vielä siihen, että ketju olisi todella varma ja onnistuisi joka kerta. Eikä koira myöskään osannut tehdä koko ketjua alusta loppuun itsenäisesti, vaan sille annettiin suullisia käskyjä. Mutta oma oivallukseni oli kuitenkin se, että jos tämän saa opetettua vieraalle koiralle alle puolessa tunnissa, niin kyllä vastaavia ketjuja pitäisi saada opetettua omalle koiralle ihan helposti muutamassa illassa. Toki se, että ketju toimii aina ja joka tilanteessa ja häiriössä, vaatii melkoisen määrän toistoja. Mutta joka tapauksessa silmiä avaava kokemus. Ei se rullailmaisun opettamien pitäisi siis olla mitenkään mahdotonta, vai mitä?
Ei liity asiaan mitenkään. Levaneva 1.1.2016 |
Koska olen itse sen sortin ihminen, että pidän mahdollisimman tarkoista säännöistä, niin ihastuin käsitteeseen, että "latenssin pitäisi vähentyä 3 - 5 toiston aikana". Latenssi tarkoittaa sitä viivettä, mikä koiralla kuluu käskyn/vihjeen saamisesta siihen, että koira aloittaa halutun tehtävän suorittamista. Esimerkiksi, kun koiralle sanotaan "istu", niin miten nopeasti takapuoli lähtee laskemaan istumista kohti. Jos homma ei nopeudu 3 - 5 toistolla, koira ei osaa vielä asiaa ja sitä täytyy auttaa enemmän. Tai miettiä, miten koiralle voisi opettaa asian eri tavalla. Aivan mahtavaa saada joku numeerinen arvo, jonka kanssa elää :D Vaikka kuten sanottua aikaisemminkin, asia ei tietenkään ole ihan näin mustavalkoinen. Mutta noin niinku teoriassa. Kolme viiva viisi.
En nyt paljasta enempää kurssin sisällöstä, tyydyn vain suosittelemaan tätäkin kurssia kaikille asiasta kiinnostuneille. Kurssilla ei ole pakko käyttää naksutinta, jos se sattuu olemaan jollekulle ongelma. Kouluttajakin oli yllättävän ymmärrettävä ja mukava akateemisesta taustasta huolimatta ;) Jirkan sivut löytyvät täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti