perjantai 2. joulukuuta 2011

Kouluttamista ja palomiehiä

Olen käynyt tässä syksyn ja alkutalven aikana tokon koulutusohjaajakurssin. Virallinen koulutusohjaaja minusta tulee vasta, kun olen käynyt katsomassa yhdet tokokokeet kokonaan ja pitänyt 10 kertaa jonkuntasoiset perustottelevaisuus- tai tokotreenit jollekin ryhmälle. Kurssin vetäjänä oli Piritta Pärssinen ja pidin kyllä hänen opetustyylistään. Kurssilla käytiin läpi erilaisia opetustapoja eri asioille. Kyllä siinä omakin tajunta vähän laajeni, kun sai paljon käytännön esimerkkejä eri opetustavoista. En ole oikein aikaisemmin edes hahmottanut, mihin kaikkeen esimerkiksi kosketusalustaa/kosketuskeppiä (ns. targettia) voikaan käyttää. Voisin melkein väittää, että jatkossa kursseilla, joita minä pidän, opetetaan koiralle kosketusalusta. Kosketuskeppiä en ole itse käyttänyt, mutta todennäköisesti opetan senkin koirilleni jossain vaiheessa. Periaate molemmissa on aikalailla sama. On tilanteita, joihin alusta sopii keppiä paremmin ja päinvastoin.



Olen luvannut pitää tänään tokoryhmällemme harjoitukset ja kurssilta sainkin hyvän idean. Tänään meillä on treeneissä temppurata, erikseen ALO/AVO -tasoisille ja VOI/EVL-tasoisille. Ideana on, että radalla tehdään liikkeitä tai liikkeiden osia sekaisin. Idea on siis yksinkertainen, eikä sitä varten olisi mitenkään pakko rakentaa varsinaista rataa. Ajattelin, että tekisinkin radasta kilpailun ja palkitsisin nopeimmat suorittajat jotenkin. Nyt kun tokon koekausi ei ole meneillään, voi treeneissäkin vähän vapaammin tehdä asioita. Ei tarvitse ainakaan kokeita varten tehdä kokeenomaisia harjoituksia. Katsotaan, mitä mieltä meidän harkkaryhmä on harjoituksesta. Ainakin kurssilla radan suorittajat tykkäsivät ideasta.



Tällä viikolla meidän pelastuskoiraporukalla oli yhteiset harjoitukset ABB:n tehdasasalueen VPK:n kanssa. Erinomaisesti järjestetyt harjoituksen, vielä kerran kiitos järjestäjille ja maalimiehille. Tarinana oli, että yhdessä rakennuksessa oli ollut räjähdys ja palomiehet ovat sen jälkeen tarkistaneet rakennuksen. Myös eräässä toisessa rakennuksessa oli sisällä savua ja syytä siihen vielä vielä tiedetty. Etsittävien määrä ei ollut tiedossa. Koirakoille annettiin aika pieniä alueita etsittäväksi, mutta alueille ei saanut mennä omilla autoilla. Kuljetus hoitui palokunnan kuljetuskalustolla. Monipuolinen harjoitus, jossa etsittävänä oli rakennuksia ja metsää. Löydetyt olivat kaikki löydettäessä tajuttomia ja palokunnan tyypit piti aina soittaa noutamaan uhreja. Tuli harjoiteltua ainakin hyvin monipuolisesti kaikkia asioita. Koirat toimivat hyvin, eikä kukaan stressaantunut kuljetuksista. Yksikään koira ei välittänyt siitäkään, että maalimiehet olivat vieraita ja "tajuttomia". Liinassa etsiminen sujui kaikilla ongelmitta ja ohjaajatkin osasivat laittaa uhrit melko hyvin kylkiasentoihin. Loistavat harjoitukset monessa mielessä. Kiva ahtautua pienelle takapenkille palomiesten kanssa ;)



Muuten tämä viikko on ollu mukavan rauhallista. Harjoituksia ei ole ollut ihan joka ilta ja olen ehtinyt ihan siivoamaankin kotona. Vaikka hukkaan meni sekin lattianpesuun käytetty aika. Tämä hemmetin kurakeli ja pimeys saisi jo loppua. Olin eilen koirien kanssa metsässä ja olihan siellä hemmetin pimeää, vaikka kuinka oli lamppu mukana. Vaikea päästä joulutunnelmaan, kun metsässä kävellessä suopursu tuoksuu ja puiden oksilta varisee vettä niskaan. Tunnelmanluomiseksi laitoin tähän kirjoitukseen talvisia kuvia menneiltä vuosilta. Tältä talvelta sellaisia ei sitten varmaan saada ollenkaan *MrrRRRrrrRRRrr...*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti